Om Narvik

Narvik kommune er et grønt knutepunkt. Det er her europaveier, jernbane og havn møtes i et kontrastfylt landskap. Det er her det er rikelig tilgang på fornybar energi, på næringsareal, på universitetsutdanning, på gode velferdstilbud og et alpinanlegg i verdensklasse. Bare for å nevne noe.

Narvik er en av landets yngste kommuner, og resultatet av kommunereformen. 1.januar 2020 var «nye» Narvik kommune en realitet, bygd på de tidligere kommunene Narvik og Ballangen samt Kjøpsviksiden av Tysfjord kommune. Alle med en stolt og rik industri- og bergverkshistorie, og med en særdeles arbeidskrevende logistikkhåndtering.

Ved forrige århundreskifte
Kommunen består av små og store bygder og tettsteder som Kjøpsvik, Ballangen, Kjeldebotn, Skjomen, Håkvik, Ankenes, Beisfjord, Straumsnes, Bjerkvik og Narvik by.

Ofotbanen som ble bygd for å frakte jernmalm fra nord-svenske gruvene og til isfri dypvannshavn ved Atlanterhavet, satte Narvik på det internasjonale samferdselskartet ved forrige århundreskifte.

Beliggenheten gjør kommunen til det ubestridte logistikksentrum i nord. Millioner av tonn jernmalm skipes hvert år ut fra Narvik, og Nord-Norge forsynes med dagligvarer som kommer til Narvik fra Oslo, med tog gjennom Sverige. Motsatt vei fraktes et par hundre tusen tonn fersk fisk.

Et stort logistikksenter
Helt ut på kaikanten går jernbanespor med forbindelse til Europa, Russland og Asia. Et titalls tog går daglig til og fra Narvik. De fleste transporterer gods, noen frakter passasjerer på direkterutene mellom Stockholm og Narvik.

Narvikgården AS tilrettelegger og utvikler eiendommer som er attraktive for blant annet transport- og logistikkvirksomhet. Rema 1000 har sitt Nord-Norgelager i kommunen, Posten og Bring har bygd et stort logistikksenter her, og vi har plass til mange flere.

Det er korte avstander til det meste. Til og fra flyplassen på Evenes går en rekke daglige flyruter, innenlands og utenlands. Flyturen fra Oslo tar halvannen time, kjøreturen fra Evenes til Bjerkvik tar 20 minutter og etter bare 15 minutter til er du i Narvik sentrum.

Et hundretalls forsvarsarbeidsplasser
Regionen har også en forsvarsstrategisk beliggenhet. Forsvaret kraftsamler seg derfor i Ofoten. I Evenes kommune bygges en fremskutt operasjonsbase for kampflyene F-35, og de maritime patruljeflyene P-8 skal også stasjoneres her. I Bjerkvik er det allerede et hundretalls forsvarsarbeidsplasser knyttet til Bjerkvik Tekniske Verksted og HV16.

I årene fremover vil det norske forsvaret og våre allierte gjøre mer bruk av regionens gode logistikktilbud. Og Narvik er attraktiv, også for de flere hundre forsvarsansatte som vil bosette seg i her de nærmeste årene.

Alle tettstedene i hele kommunen er omkranset av fjord og fjell. Det gir unike muligheter for friluftsliv, enten du vil bestige Norges nasjonalfjell Stetind, nyte naturperler som Efjord, Håfjellet, grenseområdene mot Troms eller Sverige, prøve deg på golfbanen i naturskjønne Skjomen, dra opp en rugg av en kveite, eller en sprelsk sei på Herjangsfjorden, eller ta for deg av alle familieaktivitetene som tilbys i hele regionen.

VM i alpint
I Narvik finner du attraksjoner i verdensklasse, som Narvikfjellet: Nord-Norges skimekka; med et alpinanlegg som både innbyr til familieidyll i bakken og utfordringer for verdens beste alpinister. Det er derfor Norge ønsker å arrangere VM i alpint i Narvik. Vi tror det skjer i 2027, og mye vil skje frem til da.

Overnattingstilbudet i kommunen er godt, med hotell i Bjerkvik og Kjøpsvik, campingplass i Ballangen og flere hoteller og gjestehus i Narvik by.

Opplevelsene står i kø. I hele kommunen er et rikt og mangfoldig kulturliv som bidrar til utvikling og bolyst. Narvik kulturhus er arena for et variert tilbud innen teater, dans, musikk og bildekunst. Det er et aktive lag og foreninger innen hele spektret av idrett, friluftsliv, kultur og andre aktiviteter.

Et nytt sykehus
Vinterfestuka i Narvik arrangeres hvert år i mars, det er en av Nordkalottens største kulturfestivaler. Sementblues i Kjøpsvik, festivalen Haikjeften, og et stort antall bygdedager og andre arrangement byr på gode opplevelser, for oss som bor her og de som besøker oss.

Tilgangen på kompetanse er god. Narvik videregående skole tilbyr utdanning innen mange programområder. Narvik har fagskole, og UiT – Norges arktiske universitet – har et av landets mest moderne campus i Narvik. Midt i byen i byen, og midt i naturen, tilbys fremtidens kompetanse, her utdannes ingeniører, teknologer, økonomer og sykepleiere. Tilbudet er stort, også på masternivå.

Universitetssykehuset Nord-Norge bygger et nytt sykehus midt i Narvik by, med fødeavdeling og heldøgns akuttberedskap. Kommunen skal bygge nytt helsehus og ny brannstasjon og har nylig bygd en stor og moderne ungdomsskole.

Er mulighetenes kommune
Midt i Narvik sentrum er det regionale kulturbygget «Det 4.hjørnet», her er blant annet bibliotek, turistkontor og kafé. Og her er også stiftelsen Narviksenteret som arbeider med fredsbygging gjennom kunnskap om krig.

Narvik Krigsmuseum er en vesentlig del av senteret, et moderne og nytt krigsmuseum med arkitektoniske og interaktive opplevelser som tar utgangspunkt i det tyske angrepet på Narvik og Norge i 1940, og årene med krig og okkupasjon.

Narvik er mulighetenes kommune. Vi og våre samarbeidspartnere forteller deg gjerne mer.

Har du spørsmål, innspill eller ideer – ta gjerne kontakt med oss. Sammen kan vi skape nye muligheter.