UNIK UTSIKT Gondolen koster i sum ca. millioner kroner er levert av sveitsiske Bartholet og byr på fantastisk utsikt. Foto Jan Arne Pettersen

NY GONDOLBANE I NARVIK

På 4 minutter bringer gondolen deg vel 650 meter over havet, til Narvik sin Øvre Fjellheisrestaurant. Narvik sin nye gondolbane er nær 1,2 km, og byr på en unik utsikt over by og fjord. Den er designet av Porsche, tar 1.600 passasjerer i timen og har 10-seters gondoler med plass til ski, sykler, barnevogn og rullestol.
20. februar kom den endelige driftstillatelsen fra Jernbanetilsynet, og nå er gondolbanen i full drift.

HEIS OG PARKERING

Narvikfjellet AS har investert ca. 80 millioner kroner i den nye gondolbanen som bringer passasjerene fra det nye «hjertet» i Narvikfjellet, kalt Skistua, til Øvre Fjellheisstasjon.
I tillegg er det bygd parkeringsanlegg for om lag 260 biler ved Skistua og Nedre Fjellheisstasjon.
Den sveitsiske leverandører Bartholet har i tillegg gitt tilbud på en byheis som kan kobles rett på denne nye gondolen. Byheisen vil kunne bringe passasjerene fra Narvik sentrum og opp via dagens Nedre Fjellheisstasjon til topps. Dette prosjektet er i en tidlig startfase.

STILLEGÅENDE

Den nye gondolen er helt stillegående og komfortabel. Den er i tillegg romslig, og ski, sykler og lignende tas inn i gondolen. Ingenting skal henge utenpå, med risiko for tur- og skiløypene under.
Den nye gondolbanen tåler vær og vind på en helt annen måte enn de gamle gondolene.
Kapasiteten er seks ganger større enn med gammelgondolen. Og den kan økes til 2.400 passasjerer per time ved anskaffelse av flere gondoler.

LOFOTEN OG TROMSØ

Det er første gang sveitsiske Bartholet bygger heis i Norden.
Selve bygget på Øvre Fjellheisstasjon er tegnet av Tromsø-arkitekten Snorre Stinessen og levert av Ofoten Mek.
Thore Magnussen & Sønn AS fra Lofoten står for grunnarbeidene, og rådgivningsselskapet Indira AS for byggeledelse. Strands Elektriske AS i Narvik for alt el-arbeid.
Gondolbanen er finansiert som sveitsisk eksportkreditt i Credit Suisse, og Sparebanken Narvik står for toppfinansieringen.

Stiftelsen Forte Narvik er hovedeier i Narvikfjellet AS, med det kommunale eiendomsselskapet Narvikgården AS som medeier.

 

OVER BYEN Den nye gondolen i Narvik er designet av Porsche stillegående og har kapasitet til . i timen. Foto Jan Arne Pettersen

 

(Foto: Jan-Arne Pettersen)