Narvik som nytt grønt trafikknutepunkt

Eirik Djupvik fra Narvikgården viste frem en mulig tomt for ny energistasjon i Bjerkvik.
By-og arealplanlegger Eirik Djupvik presenterte egnede tomter for energistasjon, døgnhvileplass og verksted-/servicefunksjoner i og rundt Bjerkvik. Etter gjennomført seminar var det befaring i Bjerkvik i regi av Narvikgården. Her fikk deltakerne se aktuelle tomter for en ny energistasjon.

Narvik kan få Nord-Norges første grønne energistasjon

Onsdag 21. august inviterte Futurum og Grønt Landtransportprogram til seminar i Narvik. Temaet for seminaret var hvordan Narvik kan bli et nytt knutepunkt for grønn næringstransport i Nord-Norge.

Futurum AS, næringsselskapet til Narvik kommune fikk tidligere i år tildelt midler fra Klimasats gjennom Miljødirektoratet til å gjennomføre et pilotprosjekt. Målet med piloten er å finne et egnet sted for å bygge en energistasjon som kan tilby fossilfritt drivstoff i Narvik.

Prosjektet underbygger Narviks posisjon som grønt logistikk-knutepunkt og er en del av kommunens næringsplan. Arbeidet er en viktig del av bærekraftskravene som er satt for at Narvik skal arrangere alpin VM i 2029.

Et samlet næringsliv

For å undersøke hvilke muligheter som finnes i regionen ble tunge aktører fra næringslivet invitert til å holde innlegg. Sammen med blant andre Grønt Landtransport Program (GLP), Hålogaland Ressursselskap (HRS) og Statens vegvesen ble det holdt innlegg om:

  • Egnede plasser for nye energistasjoner
  • Muligheter for ladestasjoner og fyllestasjoner for biogass og hydrogen
  • Fornybare kjøretøy
  • Hva næringen selv tenker

Vi ønsker å gjøre Narvik til et grønt trafikknutepunkt i Nord-Norge. Her kan vi tilby både produksjon og distribusjon av fossilfrie energiløsninger som bidrar til å kutte utslipp og gjøre Narvik grønnere. Det er derfor viktig å samle bransjen slik at vi kan finne gode løsninger som er tilpasset næringslivets behov, sier Bjørn Erik Rønhaug, prosjektleder i Futurum.

Bjørn Erik Rønhaug, prosjektleder i Futurum

Bjørn Erik Rønhaug, prosjektleder i Futurum

Avhengig av flere grønne piloter

Grønt Landtransportprogram (GLP) jobber for å kutte utslipp i landtransporten. Thor Morten Wangen er kom.ansvarlig i GLP og understreker viktigheten av denne typen samarbeid.

GLP jobber kontinuerlig med å finne nye piloter som kan bidra til grønn transportutvikling. Etter dagens samling tror jeg alt ligger til rette for at Futurum vil klare å stable en pilot på beina, sier Wangen.

Befaring i Bjerkvik

Fra Narvikgården deltok By-og arealplanlegger Eirik Djupvik, som presenterte egnede tomter for energistasjon, døgnhvileplass og verksted-/servicefunksjoner i og rundt Bjerkvik.

Etter gjennomført seminar var det befaring i Bjerkvik i regi av Narvikgården. Her fikk deltakerne se aktuelle tomter for en ny energistasjon.

Neste steg for prosjektet

Futurum skal i det videre arbeidet ta med seg innspillene fra seminaret og samarbeide tett med Grønt Landtransportprogram og Statens vegvesen om en mulig pilot.

For å klare dette regionalt, trenger vi nasjonale muskler. Grønt Landtransportprogram og Statens vegvesen er viktige samarbeidspartnere for å få dette til. Jeg gleder meg til fortsettelsen, sier Rønhaug.

Fra venstre: Stig Ove Hjelmevoll, Jan Carsten Gjerløw, Thor Morten Wangen, Knut Hågensen, Øyvind Dale, Bjørn Erik Rønhaug, Ramona Meyer Wathne, Eirik Djupvik og Christian Knaag Gibbe.
Fra venstre: Stig Ove Hjelmevoll, Jan Carsten Gjerløw, Thor Morten Wangen, Knut Hågensen, Øyvind Dale, Bjørn Erik Rønhaug, Ramona Meyer Wathne, Eirik Djupvik og Christian Knaag Gibbe.

Ta kontakt

Eirik Djupvik

By- og arealplanlegger

+47 984 40 434
eirik@narvikgaarden.no

Publisert: 23. aug 2024